Bölümümüz
2547 sayılı kanun’un 2880 sayılı kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 14.04.2010 tarihli toplantısında açılması uygun bulunan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı'nda 40 kişilik öğrenci kontenjanı ile eğitim öğretim hayatına başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerimizin talep etmesi durumunda isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı imkanı bulunmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği Mesleki Alanlar ve İş İmkanları
İçinde yaşadığımız bilgi ve iletişim çağının bir sembolü olan bilgisayar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumdadır. Eğitimden alışverişe, üretimden eğlenceye kadar her alanda bilgisayar kullanımının artması, bilgisayar teknolojisini bilinçli olarak kullanabilen, iyi yetişmiş uzmanlara olan gereksinmeyi arttırmaktadır.
Bilgisayar mühendisleri, endüstriyel, ticari, askeri ve tüketiciye yönelik geniş çaplı uygulamalar için bilgisayar teknolojileri tasarlar, geliştirir ve gerçekleştirir. Bilgisayar mühendisleri devletten özel sektöre, eğitimden danışmanlığa birçok sahada iş bulabilmektedirler. Hatta ürün ve sistemleri için bilgisayar mühendisliğine ihtiyaç duymayan bir şirket bulmak zordur. Günümüzde bilgisayar mühendisleri yaygın olarak dijital televizyon ve fotoğrafçılık, sanal toplantı teknolojisi, akıllı otobanlar, kontrol sistemleri, yeni otomobil teknolojileri, akıllı telefonlar, güvenlik sistemleri, teleskoplar, uçaklar ve uzay araçları gibi bilgisayarların yeni uygulama alanlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar mühendisleri genellikle başka mühendisler ve başka disiplinlerden insanlarla takım çalışması yaparlar. Bilgisayar mühendislerinin çalışabileceği sektörlerden bazıları şunlardır:
- Yazılım ürün ve servisleri geliştirme,
- Bilgisayar ağları, kablosuz algılayıcı ağlar, akıllı şebekeler, akıllı telefonlar,
- Bilgi yönetim sistemleri, karar destek sistemleri,
- Müşteri hizmetleri, internet bankacılığı, ATM’ler, borsa, yatırım kararları, sigorta planlamacılığı,
- Elektronik eşya,
- Otomobil üretim ve üretim planlaması,
- Taşımacılık hizmetleri, uçuş planlama v.b.
Bilgisayar Mühendisliği mezunları yukarıdaki iş imkânlarına ek olarak akademik kariyer yapma imkânına da sahiptir. Bilgisayar mühendisliği bölümü olarak aşağıda belirtilen amaçları gerçekleştirmekteyiz:
- Bilimsel bir disiplin olarak, bilgisayar bilimlerinin kuramsal temellerinin öğretilmesi,
- Bir mühendislik disiplini olarak, problemlerin matematiksel modellerinin oluşturulma ve işlenme yöntemlerinin incelenmesi,
- Bir uygulamalı mühendislik disiplini olarak, sorun çözmek amacıyla geliştirilmiş modern yazılım/donanım araç ve yöntemlerinin kullanılması ve öğretilmesi.